Mugg

Behandling av mugg

Mugg er en sekundær infeksjon med et primært årsaksproblem. Dette kan f.eks. være solbrent hud (hvite sokker), oppbløtt hud i vått vær og kuttskader. Mugg skyldes situasjoner der hudens evne til å forsvare seg mot eksterne patogener er redusert.

Veterinæren kan best analysere den omfattende kliniske situasjonen og definere riktig behandling.

Ved mugg er det en overvekst av mikrober på huden, og dette kan invadere hudvevet på grunn av nedsatt hudtilstand. Den forårsakende mikroben er ofte Dermatophilus congolensis, en anaerob bakterie. I verste fall invaderer bakterien dypere hudvev, og infeksjonen sprer seg fra lokal til systemisk. Dette kan gi seg utslag i hevelse og varme, noe som kan føre til cellulitt/lymphangitt.

Når lokal behandling alene ikke er tilstrekkelig, bør du be veterinæren vurdere behovet for systemisk antimikrobiell medisinering. Skorper sees ofte ved mugg. Disse skorpene er svært smittsomme og beskytter den forårsakende mikroben. Disse skorpene er utenfor blodsirkulasjonen og kan derfor ikke kureres med systemisk antimikrobiell medisinering. Derfor krever skorper effektiv lokal behandling.

Vær oppmerksom på at vaselin- og parafinbaserte produkter forbedrer forholdene for anaerobe bakterier, noe som ikke er ønskelig.

Mugg er ofte svært smertefullt for hesten og behandlingen krever ekstra forsiktighet og respekt for hestens smerte. Om nødvendig startes behandlingen under sedering.

Nedenfor trinnvise instruksjoner for bruk av SOLHEDS-produkter

1. Det berørte området må klippes i tilfelle en veldig hårete hester. Veterinæren gjør ofte dette under bedøvelse. Målet er å gi luft til huden og redusere forholdene for de anaerobe mikrobene.

2. Skyll all smuss og fukt det berørte området forsiktig.

3. Påfør Derma1 Skin Care Shampoo forsiktig på det berørte området.

4. La Derma1 Skin Care Shampoo virke i minst 5 minutter. Lengre permisjon i tid forbedrer effekten.

5. Skyll sjampoen mens du veldig forsiktig prøver å løsne skorpene. Fjern bare skorper som løsner lett. For aggressiv riving av skorper gjør bare situasjonen verre.

6. Tørk området forsiktig med et rent håndkle. Påfør Derma5 Germ Fighting Cream på tørr hud. Påfør kremen forsiktig på skorper og omkringliggende hud. Derma 13 Zinc Solution krem er det optimale valget for infeksjoner med ekssudat eller ved behandling av infeksjoner i hudfolder.

7. Gjenta behandlingen daglig og om mulig to ganger om dagen de første dagene. Derma5 Germ Fighting Cream myker opp sårskorpen og gjør det lettere å løsne sårskorpen. Vær oppmerksom på at sårskorpen er svært smittsom og må fjernes forsiktig. Det affektive området reduseres daglig.

8. Fortsett dette til skorpene er slitt ut. Etter at skorpene er løsnet, fortsett behandlingen i 2 dager. Derma2 Calming Serum gir ytterligere behandling for rekonditionering av huden etter skade og fornyelse av hårvekst.

9. Overvåk de berørte områdene nøye og start behandlingen tidlig, før omfattende skorper. Tidlig diagnostisert gjørmefeber kan behandles med Derma1 Skin Care Shampoo og Derma2 Calming Serum.

Viktig: Antimikrobiell behandling bør ikke avbrytes for tidlig, da det kan forverre infeksjonen og gjøre mikrobene resistente mot antimikrobiell behandling. Blanding eller bruk av ulike produkter bare noen få dager for å behandle infeksjonen kan ha lignende effekt.

 

Mugg kan utvikle seg til et kronisk problem. Det kan også spre seg, f.eks. fra hasen til kroppen. Lokale infeksjoner behandles lokalt og systemiske infeksjoner med systemiske medisiner.

Den beste behandlingen for sykdommen er å forstå og unngå det primære problemet.

Tidlig diagnose og behandling er viktig. Kontroller risikoområdene regelmessig under det daglige stellet av hesten din.