Sommereksem

Sommereksem er den vanligste allergiske hudlidelsen hos hest.

Hudkløe er det første og mest typiske symptomet på allergisk hud. Allergi kan ha mange forskjellige årsaker. Insektstikk forårsaker allergiske reaksjoner hos de fleste hester, selv om bare et mindretall har sommereksem. Forskjellen mellom hester med sommereksem og hester som reagerer allergisk, er intensiteten på symptomene og hvilken behandling som kreves.

Veterinæren kan best vurdere sammen med deg hva hesten din er allergisk mot, vurdere den kliniske situasjonen og definere riktig behandling.

Sommereksem er den vanligste allergiske hudlidelsen hos hester. Hester er overfølsomme for spyttet til insekter av typen Culicoides, også kalt mygg. Disse bittesmå insektene lever i våtmark, ved stillestående vann (f.eks. grøfter) og er dårlige flygere, i mørket flyr de ikke i det hele tatt.

Den allergiske betennelsen er en overfølsom reaksjon i huden som kjennetegnes av varme, rødhet og etter hvert hardhet i huden. Allergisk betennelse forårsaker kløe, noe som får hestene til å gni seg.

Gnidningen forårsaker ytterligere skade på huden, som kan bli infisert. Hode, ører, man, hale og ryggens midtlinje er de mest symptomatiske områdene. Alvorlighetsgraden av sykdommen har en tendens til å forverres over tid, spesielt hvis behandlingen ikke er tilstrekkelig.

Det viktigste i behandlingen av allergi er å unngå det forårsakende stoffet (miljø, flueavstøtende midler, teppe).

God hudpleie innebærer å holde huden ren og ta vare på hudens fuktighetsbalanse. Den mest effektive behandlingen av sommereksem er glukokortikosteroider, kortison. Kortison demper den allergiske betennelsen. Kortison kan ha alvorlige bivirkninger. Det er imidlertid et utmerket medikament når det kontrolleres riktig av en veterinær og er i dag den eneste medisinen ved akutte alvorlige allergiske hudreaksjoner.

Også antihistaminer brukes i behandlingen. Effekten av disse hos hester er imidlertid ikke vitenskapelig dokumentert. Homeopatiske midler har vist seg å være effektive for noen hester. Huden krever adekvat lokalbehandling, og kortison, antihistamin og/eller insektteppe er derfor ikke alene tilstrekkelig behandling.

Sommereksem

Symptomatiske områder på en hest med sommereksem.

Nedenfor finner du en trinnvis bruksanvisning for SOLHEDS-produkter

Begynn behandlingen tidlig, umiddelbart etter de første symptomene, for å håndtere symptomene og unngå akutte, alvorlige allergiske reaksjoner. Behandle hesten hver dag i den aktive myggperioden. I begynnelsen og slutten av myggsesongen kan det være tilstrekkelig med mindre hyppige behandlinger 3-4 ganger i uken. Vask huden med symptomer med Derma 1 Skin Care Shampoo ved behov (1-8 ganger per måned). Hyppigheten kan vurderes ut fra alvorlighetsgraden av symptomene, f.eks. når huden er skadet etter gnidning (infeksjonsrisiko).

1. Hold huden ren. Formålet med vaskingen er å vaske bort de agensene som forårsaker huden, redusere den mikrobielle belastningen og berolige og behandle huden. For gjentatte vaskinger av sensitiv allergisk hud er vann ofte tilstrekkelig. På denne måten skåner du huden for ekstra påkjenninger fra kjemikalier og vaskemidler. Ofte er det tilstrekkelig å børste huden før Derma 2 Calming Serum / Derma 11 Anti-Itch Spray påføres.

2. Skyll av alt smuss og fukt det berørte området forsiktig. Påfør Derma 1 Skin Care Shampoo forsiktig på det berørte området og la virke i ca. 3 minutter. Skyll grundig.

3. La området tørke og påfør Derma 2 Calming Serum / Derma 11 Anti-Itch Spray på huden. Del manen for å eksponere huden. Børst symptomatiske ører og påfør Derma 2 Calming Serum. Mer støtte til huden kan oppnås ved å påføre Derma 5 Germ Fighting Cream en gang i uken eller på vaskedagen. Derma 5 Germ Fighting Cream er utmerket til såkalt elefanthud, f.eks. haler som er gnidd slik at de ser ut som grove børster.

Derma 2 Calming Serum / Derma 11 Anti-Itch Spray egner seg best til daglig behandling av allergisk hud. Ved daglig bruk av Derma 2 Calming Serum kan det dannes et flasslag som signaliserer at huden vokser ut igjen. Regelmessig, skånsom børsting eksponerer den nye, regenererende huden, og ny påføring av Derma 2 Calming Serum opprettholder hudens fuktighetsbalanse og toleranse mot ytre irritanter.

4. Spray eller gni med en svamp Derma 3 Summer Deo Cream/Spray på håret ca. 2-5 cm fra de symptomgivende områdene. Fordel produktene i håret.

5. Veterinær må tilkalles ved akutte allergiske reaksjoner, der hesten har gnidd seg mot huden og fått et åpent sår. Veterinær anslår behovet for kortison. Åpne sår behandles ved å vaske med vann og Derma 6 Wound Oil kan sprayes på.

Sommereksem

Typiske reaktive områder for insektstikk.

Problemene ved behandling av hester med sommereksem er følgende:

1. behandlingen er ikke regelmessig nok

2. Behandlingen når ikke alle symptomgivende områder

3. Behandlingen når ikke ordentlig inn i huden

4. Utilstrekkelig hygiene

Behandleren begrenser ofte det behandlede området ut fra hva han/hun kan se. Fra manen behandles for eksempel bare området med hårtap i stedet for hele manen. Det er vanlig å se at huden ved basis av hele manen viser tegn på allergisk reaksjon, f.eks. betent hud med rødhet, varme og hard hud. Ødelagt insektteppe innebærer kløende hud som krever hudpleie. Ved kroniske sykdommer som allergi er den grunnleggende pleien god vedlikeholdsbehandling, altså regelmessig daglig behandling. Hesteeiere må ofte skaffe flere pleiere for å kunne gi daglig behandling.

Allergisk hud er følsom og tåler ikke sterke kjemiske eller mekaniske påkjenninger. Bruk produkter du selv ville vært villig til å bruke på din egen hud. Unngå fete og smussoppsamlende produkter. Prøv å ta av insektteppet av og til, f.eks. midt på dagen når det ikke er så mange mygg. Sommereksem er en allergisk sykdom, ikke en egenskap. Sykdommen krever regelmessig behandling for å håndtere hestens smertefulle kløe og for å kontrollere symptomene. Å hindre gnidning av hesten din reduserer ikke den allergiske betennelsen eller kløen. Når du behandler hesten med sommereksem, bør du også kontrollere hudens tilstand ved å palpere den, ikke bare pelsen. Velpleiet hud er myk, fleksibel og kjølig.

Derma-produktene har lang virkningstid ettersom det kun brukes små doser. Dysen/spisshetten bidrar til nøyaktig og økonomisk administrering av produktet.