Hudens struktur og funksjon

Den grunnleggende strukturen i huden til katter, hunder og hester er svært lik menneskets hud. Huden er delt inn i tre grunnleggende lag.

Det øverste laget er den stadig regenererende, tynne overhuden, som beskytter mot ytre irritanter, f.eks. patogener, og holder på næringsstoffer, væsker, salter og vann. De artsspesifikke forskjellene ses i regenereringshastigheten og tykkelsen på overhuden. Hester har den tykkeste overhuden av disse dyrene.

Det midterste laget kalles dermis. Blodkarene i dermis forsyner overhuden med næringsstoffer og deltar i reguleringen av kropps- og hudtemperaturen. Nerver finnes i hårsekkene og i dermis. Disse føler smerte, temperatur og berøring.

Det indre laget kalles subcutis, som fungerer som reservoar.

Olje- og svettekjertler befinner seg i dermis. Oljekjertlene skiller ut fettsyrer på hudoverflaten, noe som gir huden fleksibilitet. Disse fettsyrene spiller en viktig rolle for å beskytte huden. Katter og hunder regulerer temperaturen ved å svette fra potene og ved å pese. Hester svetter over hele kroppen. Hudens tykkelse og struktur varierer avhengig av hvor den befinner seg, f.eks. på nesen, potene eller magen. En vesentlig forskjell fra menneskehud er pH-verdien, som er sur hos mennesker (pH ca. 5,5) og hos katter, hunder og hester (pH ca. 7).

Huden består av ulike celletyper, hvorav noen er celler i immunsystemet. Huden er med på å regulere immunresponsen. D-vitamin produseres i huden ved hjelp av solens stråler. Huden er mye mer enn bare et skall på kroppen, og det er derfor viktig for dyrets velvære at huden er i god helse.