Pleieinstruksjoner

Typiske hudproblemer

Hudproblemer oppdages ofte som kløe, rødhet, flass, varme, håravfall, hard hud og/eller kløe og skraping. Alle disse symptomene er typiske for ulike hudsykdommer som kan forårsakes av parasittangrep, allergi, ytre skadedyr, skader og/eller betennelser. Mange forskjellige mikrober (bakterier, virus, sopp) kan forårsake betennelse. Det vitenskapelige navnet på disse hudsykdommene er dermatitt.

Ved hjelp av en veterinær kan du få et helhetsbilde av dyrets tilstand og bestemme best mulig pleie.

I henhold til dyrevelferdsloven er eieren ansvarlig for dyrets helse, velvære og pleie i tilfelle sykdom. Ikke alle sykdommer kan kureres, og hvis situasjonen er alvorlig og uhelbredelig, er avliving noen ganger det mest barmhjertige alternativet.

Det som bør huskes om visse typer hudproblemer, er at den underliggende sykdomsmekanismen og den grunnleggende strukturen i huden er den samme for katter, hunder, hester og mennesker. Derfor er behandlingen praktisk talt identisk. En god grunnregel er at preparater som dyreeieren ikke ville brukt på sin egen hud, heller ikke bør brukes på dyret.

Hudinfeksjoner

Allergisk hud

Sommereksem

Tørr og flassende hud

Insekter og kløende hud

Solbrent hud

Gnagsår

Sur stråle

Sunn hudpleie

Siden hudens struktur og funksjon er lik hos katter, hunder og hester, er også hudpleien den samme. Forskjellen i pleie mellom dyrene avhenger hovedsakelig av deres atferd og levekår. Siden katter og hunder steller/slikker seg selv, må innholdet i pleieproduktene overvåkes nøye. Spesielt hos katter, hvis stoffskifte ikke er i stand til å bryte ned de fleste stoffene i aromaterapioljer på samme måte som hos hunder. God hudpleie krever regelmessig kontroll av dyrets hud. For å gjenkjenne skadet hud må du vite hvordan sunn hud ser ut og føles.

Den grunnleggende forutsetningen for sunn hud er riktig fôring, tilstrekkelig mosjon og mosjon utendørs.

Hudpleie for hest

Hudens struktur og funksjon

Dyrepleieprodukter

Vasking av dyr

Pleie av hale, pels og hestehår

Diaréproblemer og kjønnsorganer

Potepleie

Rengjøring av hundens ører

Hårløse kjæledyr

Kattepleie

Hovpleie